Manastirea Sihastria

Manastirea Sihastria – experienta mea

De ce am mers la Manastirea Sihastria?

Inainte sa ajung aici, am auzit vorbindu-se foarte mult de aceasta Manastire si mai ales de Mormantul Parintelui Cleopa Ilie. Odata ajunsa, am fost fascinata de vibratia locului si energia pozitiva pe care am simtit-o pasind pe pajistea incredibila de culoarea smaraldului. Curiozitatea mea nativa m-a impins sa aflu mai multe despre acest loc si…am aflat. Asadar,o sa va impartasesc din istoria locului magic in care am pasit eu.

Desi nu in proportia marilor ctitorii voievodale, care au avut un rol insemnat in trecutul Moldovei medievale, Manastirea Sihastria, prin cele trei secole de existenta, evoca totusi cateva momente istorice de seama.

In arhitectura, manastirea continua cu fidelitate stilul clasic moldovenesc. In ciuda atator innoiri si adaugiri, se mentine pana intr-o epoca asa de tarzie.

Aflata la poalele muntelui de la Schitul Siha in judetul Neamt, la 22 km departare de orasul Targu Neamt, pe soseaua ce duce spre Vatra Dornei, a avut prima ctitorire in anul 1655. A fost facuta de sihastrul Atanasie impreuna cu sapte ucenici. Din nefericire, a urmat o perioada destul de grea care a dus la ruinarea bisericii. In anul 1734 a fost ridicata o noua biserica din piatra. Mai trainica si mai incapatoare, pe locul celei vechi.

Manastirea Sihastria – istorie

Luptele sangeroase dintre Ipsilanti si turci, din 1821 se incheie trist pentru acea parte a Moldovei. Turcii au ars si au pradat manastirile din zona, printre care si Sihastria. Tezaurul Sihastriei a fost ascuns in acele zile la Poiana Crucii „sub un fag”, intr-un cazan de arama. Cu timpul insa, taina obiectelor de cult s-a pierdut.

Lucrarile de refacere au inceput abia in anul 1824 si au durat aproape doi ani. Sihastria isi reincepe firul existentei sale, dupa patru ani, in 1837. Vara anului 1941 aduce o alta grea incercare. Un incendiu necrutator care mistuieste paraclisul de lemn si o parte a chiliilor, motiv pentru care multi calugari au plecat la alte manastiri. Parintele staret Ioanichie fiind batran si bolnav, in 1942 este ales loctiitor de staret Parintele Cleopa, care facea parte din obstea manastirii inca din anul 1929. Dupa mai multe etape, parintele este ridicat la rang de arhimandrit, in acelasi an in care Sihastria devine manastire.

Manastirea Sihastria – o poveste fascinanta

Urmarit de securitate, in 1948  parintele Cleopa se retrage sase luni in padure, dupa care este numit staret la Manastirea Slatina Suceava. Intre 1952 – 1954, urmarit din nou de securitate, se retrage in muntii Stanisoarei impreuna cu ieromonahul Arsenie Papacioc. Revine in 1956 la metanie, iar in primavara anului 1959 se retrage pentru a treia oara, in muntii Neamtului pentru urmatorii cinci ani. Se intoarce la Sihastria in anul 1964 ca duhovnic  si povatuieste fara intrerupere atat calugari, cat si mireni, timp de 34 de ani. Se stinge din viata in decembrie 1998 si este inmormantat in cimitirul manastirii, care  este asezat in locul actual de catre el insusi, intre anii 1944-1945, cand sfintia sa a mutat aici ramasitele pamantesti ale calugarilor din cele trei cimitire existente pana atunci.

Locul arata absolut impresionant, fiind imprejmuit de brazi inalti, unde linistea este intrerupta numai de glasul pasarelelor.

Mai multe detalii din istoria si oamenii locului

Parintele lasa mostenire mai multe carti publicate intre 1981 – 1993, acatiste alcatuite de el si predici in manuscris. La mormantul sfintiei sale vin zeci de credinciosi sa aprinda o lumanare. Sa se roage pentru odihna sufletului sau, in amintirea cuvintelor sale de neuitat, dar mai ales de nesfarsita dragoste cu care, ca o mama iubitoare, ii mangaia pe toti sau ii mustra cand era nevoie. Ii imbarbata si se ruga pentru toti ca un bun pastor, punandu-si chezasie sufletul pentru credinciosi.

Parintele Cleopa Ilie, este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai neamului romanesc. A ramas in amintirea crestinilor, drept chipul luminos si bland, ce ii intimpina cand treceau pragul manastirii.

Comentarii

Spune-mi părerea ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *