0
Recomandarile mele Romania mea frumoasa

Brasov, orasul meu iubit.

Acest oras superb are o energie fantastica si este singurul oras din Romania in care ma linistesc deplin, doar plimbandu-ma pe strazile pietruite din centrul vechi si admirand arhitectura cladirilor incarcate de istorie.

Poate ca multi au simtit, trait si scris despre Brasov, despre acesta minunatie a Romaniei mele frumoase sau poate ca nu suficient…

“Sunt momente in care as vrea sa mut muntii din loc,

Insa sunt si momente in care prefer sa ma asez la poalele lor sa ma odihnesc..” – spunea cineva odata si multa dreptate avea.

Brasov este locul unde ma linistesc.

Brasov este locul unde imi place sa ma plimb in ploaie.

Brasov este locul unde pot sa visez cu ochii deschisi oricat.

Brasov este locul unde pot plange in plina strada fara sa-mi pese de nimeni si nimic.

Brasov este locul unde as vrea sa ma indragostesc in fiecare zi privind muntii de la o fereastra.

Frumusetea si misterul acestui oras sunt intregite de edificiile religioase care dainuie de sute de ani, cum ar fi:

BISERICA NEAGRA

Dedicata initial Sfintei Fecioare Maria, dupa marele incendiu din 1689, ruina innegrita de fum a primit numele de Biserica Neagra. Edificiul de astazi se inalta pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea, distrusa in marea invazie tatara din 1241. Constructia actuala a inceput in anul 1383. Invazia turcilor din 1421 a intrerupt lucrarile de constructie a bisericii. Au fost continuate mai tarziu dupa un plan mult simplificat. Anul 1477 poate fi considerat anul incheierii lucrarilor de constructive. In 1499 se monteaza o orga noua, iar in 1514 s-au mai efectuat lucrari la turn prin care s-au adaugat ceasul si clopotele. Biserica, inițial romano-catolica a primit hramul Sfanta Maria (Marienkirche). Fapt dovedit si astazi de fresca Mariei, aflata in hala portii sudice.

BISERICA ROMANO-CATOLICA SFINTII PETRU SI PAVEL

In evul mediu, incepand cu secolul al XIV-lea, biserica gotica a manastirii dominicane a Brasovului era dedicata Sfintilor Petru si Paul. In urma reformei luterane credinciosii catolici au disparut din oras. Ordinele monahale au fost alungate. Biserica a ramas goala si astfel a putut fi preluata in cursul restauratiei catolice de catre ordinul franciscanilor, apoi de ordinul iezuitilor veniti in oras. In 1776 s-a decis reconstructia bisericii, cu sprijinul substantial al imparatesei Maria Theresia, de catre Karl Joseph Lamasch, cel care a lucrat si la reconstructia boltii Bisericii Negre. Pentru ca fatada principala sa poata fi incadrata omogen in linia baroca a strazii, biserica construita in secolul al XVIII-lea, schimba stilul architectural din goric in baroc, devenind cea mai reprezentativa constructie baroca din Brasov.

BISERICA ORTODOXA SFANTUL NICOLAE

Asezamantul dateaza din 1292 si domina prin dimensiunile sale impresionante, Scheii Brasovului. Biserica a fost ridicata in piatra incepand din anul 1495 de catre localnici cu ajutorul domnitorului Tarii RomanestiNeagoe Basarab. Biserica a fost ridicata initial în stil gotic, apoi a suferit diverse transformari in stil baroc. Biserica ortodoxa si scoala romaneasca, construita in apropierea ei, au fost un important centru spiritual si cultural pentru romanii din toata Țara Barsei

BISERICA ORTODOXA SFANTA TREIME

In aprilie 1824 se incepe constructia bisericii de piatra. Intre fondatori bisericii figurand voievodul Tarii Romanesti Grigorie Dimitrie Ghica. Sfintirea a fost facuta in iunie 1831 de episcopul Vasile Moga. Biserica a fost facuta dupa planurile artitectului orasului Diners, in stil gotic. Arhitectul Stefan Emilian, realizeaza in 1857 si planul de amenajare a incintei bisericii, iar Alexandru Rasnoveanu, ceasornicar, realizeaza in acelasi an ceasul din turnul bisericii, existent si astazi.

MANASTIREA FRANCISCANILOR

Istoria evolutiei urbanistice a orasului Brasov ne dezvaluie, ca pana in ultimele decenii ale secolului al XV-lea, zona din apropierea incintei nordice al fortificatiei orasului, aflata intre strazile Michael Weiss si Sf. Ioan, era neconstruita. La sfarsitul secolului, in aceasta parte a orasului a fost fondata o manastire a calugaritelor franciscane, atestata documentar in anul 1486. Biserica cu hramul Sf. Ioan Botezatorul derveste Manastirea Franciscana inca de la inceput. Ansamblul isi datoreaza aspectul actual lucrarilor de reconstructie realizate in spiritul baroc al anilor 1724-1725.

BISERICA EVANGHELICA SFANTUL MARTIN

O biserica evanghelica-luterana, unul dintre cele mai vechi monumente din Brasov. Edificiul a fost initial biserica romano-catolica si l-a avut drept patron pe Sf. Martin de Tours. Se crede ca zidirea bisericii a inceput in anul 1235, asezamantul aparand de mai multe ori in documentele secolelor urmatoare. In anul 1395 regele Sigismund a comandat o slujba aici, pe una dintre usi este inscris anul 1522, iar pe clopotul bisericii “Magister Andreas de brash, anno 1521”. Dupa unii istorici primii proprietari ai manastirii au fost calugarii franciscani, care au fost alungați pe masura patrunderii luteranismului. 

BISERICA EVANGHELICA SFANTUL BARTOLOMEU

Amplasata in cartierul Bartolomeu din Brasov, este o biserica evanghelica-luterana construita in secolul al XIII-lea, cu modificari substantiale in secolul al XV-lea. Aceasta este cel mai vechi monument din oras si totodata cea mai veche biserica. Ea a fost distrusa si reconstruita dupa invazia tatara din 1241.

BISERICA ORTODOXA ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Din cauza sistemului religiilor recepte, crestinii ortodoxi nu aveau dreptul sa construiasca edificii de cult in cetate. De aceea Biserica Adormirea Maicii Domnului se afla ascunsa intr-o curte si nu are fatada la strada. Romanii ortodoxi dupa ce au pierdut biserica de pe strada Baritiu prin protopul Bartholomeu Baiulescu au obtinut dreptul de a ridica intr-o curte din Piata Sfatului Biserica Adormirea Maicii Domnului, dupa planurile arhitectului G. Bruss, intre anii 1895-1899.

SINAGOGA NEOLOGA

Construit intre anii 1899-1901, dupa planurile arhitectului maghiar Lipót (Leopold) Baumhorn (1860-1932) si a fost inaugurata la 20 august 1901. Stilul de constructie al sinagogii este stilul maur. Are planul unei bazilici cu trei nave. Sunt prezente elemente decorative gotice (rozete, ancadramentele ferestrelor si portilor) si romanice.

SINAGOGA ORTODOXA

Sinagoga Ortodoxa a fost edificata in anul 1924 de credinciosii mozaici de rit ortodox și a functionat pana in anul 1941. Stilul de constructie al sinagogii este stilul maur. Are o fatada frumos ornata cu un mozaic de ceramica cu motive de plante si doi lei care sprijina o menora (candelabru cu sapte brate, unul dintre cele mai vechi simboluri ale poporului evreu). Deoarece in cultul mozaic este permisa folosirea figurilor animale, prezenta mozaicului cu cei doi lei deasupra intrarii face ca sinagoga sa fie o raritate din acest punct de vedere.

Vezi si...

1 Comentariu

  • Raspunde
    simonan
    17 noiembrie 2020 at 5:59

    Hi,
    Thank you,the same! 🙂

Lasa un comentariu