0
Romania mea frumoasa Symone

Manastirea Moreni – Un loc desprins din basmele copilariei mele

Manastirea Moreni

Dragii mei,

Revin astazi la Romania Mea Frumoasa, tara asta cu peisaje si locuri care-ti  taie respiratia.

Saptamana aceasta am fost in delegatie in judetele Vaslui si Iasi.

M-am cazat ca de obicei la un hotel din Vaslui, iar dupa  doua zile pline de agitate, am simtit nevoia sa ies din rutina zilnica si sa ma relaxez.

Si cum Moldova are cele mai frumoase manastiri, iar in judetul Vaslui nu vizitasem inca nimic, am cautat ceva care sa-mi incante ochiul si sufletul.

Divinitatea m-a ajutat ca de fiecare data si am descoperit la aproximativ 20 km de Vaslui un loc de basm.

Manastirea Moreni  ce poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, este pe un varf de deal  la care ajungi dupa un drum serpuit printr-un sat care aminteste de basmele lui Creanga.

Ziua insorita, natura trezita la viata, cu multe nunate de vedere, liliac inflorit, gradini  randuite frumos  si o liniste strabatuta numai de ciripitul pasarelelor, au fost declansatorul starii de bine.

Odata ajunsa in varf, dupa ultima curba , mi-a rasarit in fata manastirea  intinsa pe o pajiste mare cu multi copaci, flori si un loc de joaca pentru copii, pe pajistea din fata.

Intrarea in manastire se face prin portalul clopotnitei, care intrerupe zidurile inalte de cetate, ce imprejmuiesc complexul manastiresc.

Ca in orice manastire de maici, curatenia si randuiala gradinii este de mare exceptie, iar multitudinea florilor creeaza o imagine de vis.

Vibratia locului este una foarte ridicata si bineinteles ca aceasta admosfera  te invita la meditatie si rugaciune.

Initial am avut impresia ca nu este nimeni, dar cum am inaintat spre biserica.  

Am fost intampinata cu un zambet cald de o maicuta care ma invitat sa intru.

Interiorul bisericii este impresionant prin frumusetea icoanelor.

Maicuta mi-a povestit cate ceva despre aceasta manastire si istoria ei.

Astfel am aflat ca aceasta apare intr-un document pentru prima oara in anul 1546, din care reiese ca a fost construita ca manastire de familie,  in timpul domniei  Voievodului Petru Rares.

Mai multe articole despre Romania mea Frumoasa, gasiti aici

In imprejurari necunoscute, la sfarsitul secolului locasul dispare , se reinfinteaza de mai multe ori si dispare de fiecare data.

Dar  in  noiembrie 1990, cu binecuvintarea P. S. Eftimie, Episcopul Romanului si Husilor, s-a reinfiintat Manastirea Moreni, fiind trimis staret ieromonahul Meletie Mercas, la staruinta caruia locasul s-a transformat in manastire de maici.

Te atept cu drag sa te abonezi si tu la canalul meu de YouTube, Antrenor de Stare de Bine, aici

Interiorul acestei manastiri este compus din Biserica Paraclis, corpul de chilii, muzeul, bilioteca cu sala de lectura, atelierul de croitorie, atelierul de picture si camera oficiala.

Manastirea Moreni

In atelierul manastirii sunt realizate vesminte arhieresti, preotesti, broderi, tricotaje, toate acestea aducand necesarul zilnic manastirii.

V-am relatat doar cate ceva despre acest loc superb.

Va invit sa vizitati acest loc, ca sa simti energia si vibratia locului.

Las mai jos datele:

Manastirea Moreni

Comuna Deleni, Judet Vaslui.

Telefon : 0761/007106

Pe data viitoare.

Sa va fie bine!

Symone.

Vezi si...

Nu sunt comentarii

    Lasa un comentariu