Cetatea Alba Iulia

Dragii mei, astazi va mai povestesc putin din ce am vazut in drumurile mele prin minunata mea Romanie. Azi este despre Alba Iulia dar mai ales despre Cetatea Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina, in jurul careia este construit orasul.

In urma cu 4 ani, datorita job-ului meu am inceput sa calatoresc prin tara frecvent. Prima mea deplasare mi-a indreptat pasii spre orasul Alba Iulia. Oras  plin de istorie si locuri minunate cum ar fi  “Cetatea Alba Carolina” – Cetatea Alba Iulia.

Alba Iulia este resedinta de judet al judetului Alba si se afla in zona de sud-vest a Transilvaniei, pe malul raului Mures.

Asa cum sigur stiti, la Alba Iulia s-a infaptuit Marea Unire in anul 1918  pe 1 decembrie.

Experienta mea si impresii despre Cetatea Alba Iulia

Dupa ce am terminat treaba pentru care am venit, colegul meu care locuieste in zona,  mi-a sugerat sa nu  plec pana nu vizitez emblema orasului, cetatea. Zis si facut. Astfel am luat la pas toata cetatea. Recunosc ca m-a cucerit la prima vedere. Am facut zeci de poze din care voi pune cateva pentru  voi, sa va convingeti, cei care inca nu ati vizitat,  ca merita vazuta. Atunci am aflat ca cetatea a avut parte de un proiect de restaurare care a inceput in anul 2009 si s-a finalizat in 2014. Multi turisti romani si straini calca pragul cetatii fiind impresionati de monumentele istorice care se afla aici.

Eu am ramas impresionata de toate minunatiile vazute. Dar am fost si curioasa sa cunosc mai bine istoria locului, a tuturor obiectelor si cladirilor, absolute superbe, aflate in incinta cetatii. Si asa am aflat ca:

Ce am aflat?

  • Este cea mai mare cetate in stil Vauban din Romania si din sud-estul Europei. Stilul Vauban reprezentand o modalitate de construire a fortificatiilor. Denumirea ii revine  maresalului francez de Vauban, care a inventat acest modern sistem, caracterizat in principal prin forma sa poligonala, ce ofera o nota de autenticitate locului, pentru ca privita de sus se remarca forma de stea cu sapte colturi carora le sunt atribuite cate un bastion, denumite: Sf. Eugeniu, Sf. Ștefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Elisabeta si Sf. Capistrano.

Stilul baroc si sculptorii chemati special la Alba Iulia si-au lasat amprenta vizibila pe fiecare dintre cele patru porti existente in cetate.

Prima Poarta: este cladita in forma unui arc de triumf prevazut cu trei deschideri. Deasupra arhitravei, incadrand stema Casei de Austria cu vulturul bicefal, sabia si sceptrul, se afla statuile lui Venus si Marte flancate, la randul lor, de reprezentarile a doua bombarde in pozitia de tragere. Fatadele sunt decorate cu reliefuri inspirate de mitologia antica.

 A doua Poarta: Amplasata pe cea de-a doua linie de aparare, in capatul de sus al unui culoar construit in rampa, poarta se regaseste la capatul superior al pantei unde se afla si prima poarta. Ea fost refacuta dupa ce a fost distrusa la inceputul secolului al XX-lea, in timpul ridicarii obeliscului si reconstituita in 2010 pe baza fotografiilor-document si a schitelor pastrate la Viena. Cei doi atlanti si leii de pe coronament sunt chiar statuile originale. Au fost pastrate la Muzeul National al Unirii si in curtea unei unitati militare din apropiere.

 A treia Poarta: reprezinta cea mea impresionanta constructie baroc dintre toate cele patru porti din cadrul fortificatiei. Comparata tot cu un arc de triumf, edificiul prismatic poarta un bogat decor figurativ, alcatuit din scene de lupta, arme, steaguri, trofee si blazoane. Spre est, poarta este incoronata de statuia ecvestra a imparatului Carol al VI-lea, in timpul caruia s-a construit cetatea. Pe fatada interioara sunt prezente 4 statui simbolizand marile virtuti : Abundenta, Intelepciunea, Cumpatarea si Forta.

A patra Poarta: incheie cercul monumentelor importante din cadrul Cetatii Alba Carolina. Se afla in apropierea celor doua mari catedrale, cea romano-catolica Sf. Mihail si cea ortodoxa a Incoronarii. Este una dintre portile care asigurau iesirea spre Platoul Romanilor. Cladirea are o bolta semicilindrica sustinuta de doi atlanti, cu stema Austriei simplificata. Si basoreliefuri reprezentand diferite trofee, fanioane si steaguri .

La intrarea in cetate prin Poarta I cand urci spre Poarta a II-a  ti se dezvaluie un monument urias, Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan, situat fata in fata cu Poarta a III-a. Impunatorul edificiu a fost ridicat in memoria martirilor  rascoalei de la 1784-1785 condusa de Horea, Closca si Crisan, pe locul unde au fost executați cei trei. Obeliscul are o inaltime de 22,5 m. In interiorul soclului care il sprijina,  se afla o celula simbolica cu inscripția: “Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan”. In partea de est o “Victorie Inaripata” tinand in mana o cununa de lauri. In partea de vest un basorelief reprezentandu-i pe cei trei. 

Catedrala Incoronarii este cunoscuta ca și Catedrala Reintregirii. Biserica ortodoxa a luat naștere in perioada urmatoare Marii Uniri, intre anii 1921-1922. Aceasta catedrala a fost construita avand ca scop principal refacerea Mitropoliei. Pe care Mihai Viteazul a ridicat-o, dar care a fost distrusa in 1714 datorata stapanirii habsburgice. Ca semn de omagiu, statul roman cladeste opera arhitectonica in doar doi ani, pastrand hramul „Sfanta Treime”. Ca si cel al vechii Mitropolii a Transilvaniei.

Catedrala romano-catolica Sf. Mihail, reprezinta unul dintre cele mai vechi monumente de mare importanta din Transilvania. Datorita arhitecturii sale medievale dar si al vechimii sale, 1000 de ani, este comparata cu Notre Dame din Paris.

Comentarii

Spune-mi părerea ta!

2 Comments:
28 iunie 2020

Superb! O adevarata carte de istorie. Felicitari!

29 iunie 2020

Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *