Sunt convinsa ca totii romani mei frumosi au auzit de Manastirea AGAPIA.
Eu am avut binecuvantarea sa o si vizitez si sa simt energia locului, de-a dreptul divina.
Magastirea Agapia – informatii utile
Manastirea Agapia se afla la 9 km distanta de Taragu Neamt, in mijlocul unei paduri superbe, la o distanta de 3 km de satul Agapia. Este una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania.
Manastirea a fost construita intre anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific, ceea ce confera o deosebita valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu in perioada 1858-1861.
In interiorul ei descoperim o impresionanta colectie de arta religioasa, medievala. Dar si o biblioteca ce cuprinde carti si manuscrise vechi.
Printre obiectele de mare pret aflate in patrimoniul manastirii se afla Panaghiarul de argint aurit din 1514 pe care Alexandru Lapusneanu l-a daruit Manastirii Pangarati.
Mai multe articole despre minunatiile Romaniei, aici
Pe langa acesta inca patru Evanghelii tiparite la Manastirea Neamt in anul 1821 si imbracate in ferecaturi de argint aurit. Evanghelia daruita in anul 1813 de patriarhul Hrisant al Ierusalimului si crucea imbracata in argint aurit, cu o bucata din sfantul Lemn al Crucii Mantuitorului, daruita de patriarhul Chiril al Ierusalimului.
Agapia – obiectiv turistic si lacas sfant
Ansamblul Manastirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt din anul 2015. Este singura comunitate monahala din tara noastra care poarta numele de “dragoste crestina”, din grecescul “agapis” .
Se remarca prin pictura tezaur realizata de catre Nicolae Grigorescu in anul 1858. Prin compozitia deosebita, ce imbina elemente ale stilului bizantin cu influete neoclasice si cu arta romaneasca, dar si prin caracterul de straveche vatra de credinta, cultura, minunata oaza de liniste, smerenie si regasire.
Tot la Agapia se afla şi Casa memoriala Alexandru Vlahuta. Locul in care scriitorul a locuit si a creat. Aceasta casa are o istorie aparte, care incepe in anul 1880. Ramasa vaduva, sora lui Vlahuta, Elisabeta Strajescu (1850-1925), s-a calugarit la Manastirea Agapia.
Zece ani mai tarziu, in 1890, parintii sai Elisabeta şi Nectarie, o urmeaza in calugarie, apoi si fratele cel mic, Mardarie.
Va las mai jos o poza reprezentativa, cum se uneste crucea din varf cu Cerul.
Dragii mei,
Vizitati mimunatiile Romaniei noastre frumoase. Avem locuri si oameni deosebiti peste tot in tara.
Va astept si pe voi pe canalul meu de YouTube, aici
Sa va fie numai bine,
Symone