Manastirea Putna – „Ierusalimul Neamului Romanesc”.
Supranumita „Ierusalimul Neamului Romanesc”. Manastirea Putna se afla la 33 km nord-vest de orasul Radauti, in judetul Suceava.
Am auzit despre acesta Manastire cu mult inainte sa ajung personal sa o vad si sa simt cea ce-mi povesteau cei care deja pasisera pragul acestei “Embleme Moldovenesti “.
Si da, au avut dreptate! De cand pasesti in curtea manastiri ai senzatia ca pasesti pe un alt taram, un taram de basm, un taram de vis.
Manastirea Putna este cea mai importanta ctitorie religioasa a lui Ștefan cel Mare.
Se spune astfel ca, odata, intr-o noapte foarte intunecoasa, pe cand Daniil Sihastru se ruga in adancul chiliei sale de pe valea Viteului, iar afara se amestecau urletele lupilor cu mormaiturile ursilor, ar fi sosit la el sa-i ceara gazduire Stefan-Voda, care, intorcandu-se de la o vanatoare din munti s-ar fi ratacit prin partea locului.
Cu acel prilej, batranul sihastru avand sfat de taina cu voievodul, l-ar fi induplecat sa ridice in apropiere, pe frumoasa vale a Putnei, o manastire, “pentru ca Dumnezeu sa-i ajute la toate treburile lui”.
Mai multe despre Manastirea Putna
Potrivit celei mai raspandite legende referitoare la intemeierea prestigiosului asezamant putnean, alegerea acestui loc s-ar fi hotarat insa in cu totul alt chip si anume, cu arcul si sageata.
Acestea ar fi fost instrumentele de proiectare a edificiului. „Compasul” si „rigla” cu ajutorul carora s-au trasat coordonatele sale. Ion Neculce, care a consemnat legenda in “O sama de cuvinte”, relateaza astfel intimplarile. „Stefan-voda cel Bun, cind s-au apucat sa faca Manastirea Putna, au tras ca arcul dintr-un varvu de munte ce este langa manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul in oltariu. Si este mult locu de unde au tras pana in manastire. Pus-au si pe trii boiernasi de au tras, pre vatavul de copii si pre doi copii din casa. Deci unde au cadzut sageata vatavului de copii au facut poarta. Iar unde au cădzut sageata unui copil din casa au facut clopotnita. Iar un copil din casa dzicu sa fie intrecut pe Stefan-voda. Sa-i fi cadzut sageata intr-un delusel ce sa cheama Sion, ce este langa manastire.
Si este samnu un stalp de piatra. Si de zic sa-i fie taiat capul acolo. Dar intru adevar nu sa stie, numai oamenii aste povestescu. Fost-au si bisericuta de lemnu intru acel delusel si s-au rasipit, fiind de lemnu. Si ase au fost facut manastirea de frumoasa, tot cu aur poleita zugraveala, mai mult aur decat zugraveala si pre dinlantru si pre denafara si acoperita cu plumbu…”. – text preluat din site-ul Manastirii Putna.
Manastirile din Moldova chiar au o energie speciala.
Imi place sa revad locuri atat de frumoase si incarcate de istorie.
Foarte frumos!
Multumesc de apreciere