Manastirea Sucevita

Continuam povestea vacantei mele cu alta bucata din gradina raiului, Manastirea Sucevita.

Asa cum va spuneam tara mea este o vesnica inspiratie, cu peisaje de vis si locuri de poveste. Localitatea Sucevita o asezare de pe valea paraului Sucevita, la doar 18 km S-V de Radauti, unde se afla  Manastirea Sucevita, este subiectul de astazi.

Cu o zi inainte sa incheiem sederea in tinutul Bucovinei, am decis ca trebuie sa mai “culegem“ putin din roadele tinuturilor noastre. Ma refer la mult bine si binecuvantari divine.

Accesul catre intrarea in curtea manastirii se face pe o alee superba, strajuita de copaci seculari care parca-ti soptesc discret istoria locului. Imediat ce pasesti in curtea manstirii, linistea si energia de aici te transporta intr-o alta lume.

Manastirea este atestata la 1582, in vremea voievodului Petru Schiopul, dar in realitate este ctitorie comuna a familiilor Movilestilor.

Arhitectura este in stilul moldovenesc, cu o imbinare de elemente bizantine si gotice.

Mai multe articole despre Romania mea frumoasa puteti citi, aici.

Pictura murala, atat cea interioara cat si cea exterioara, este o naratiune biblica din Vechiul si Noul Testament. Pe pereti celor trei abise este ilustrata “Rugaciunea tuturor sfintilor”, unica in arta crestin-ortodoxa.

M-au impresionat foarte mult picturile exterioare care expun scene din viata reala a mai multor sfinti, printre care Sf. Ioan Botezatorul, Sf Nicolae si Sf. Gheorghe. Biserica poarta hramul “Invierea Domnului”.

Va recomand cu draga inima sa ajungeti pe meleagurile Bucovinei, sa vedeti dar mai ales sa simtiti energia acestor locuri.

Mi-ar fi placut sa va pot transmite prin scris toate trairile si simtirile din vacanta mea de vis prin Bucovina, taramul manastirilor.

Pentru cei care vor sa ajunga aici, las mai jos adresa:

Drumul National 17A dinspre Radauti, spre Sud-Vest pana la localitatea Marginea (aflata la o distanta de 11 kilometri), iar de aici se ajunge imediat la Sucevita (dupa alti 5 kilometri).

Cu drag,

Symone

Comentarii

Spune-mi părerea ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *