0
Romania mea frumoasa

Manastirea Varatec.

Manastirea Varatec

Am ramas in zona Moldovei noastre frumoase, cu gandul la Manastirea Varatec.

La poalele muntilor, in satul Agapia, se afla aceasta minunata Manastire, la 40 km de municipal Piatra Neamt.

Manastirea Varatec este cea mai mare manastire de maici din Romania, aici sunt 400 maici.

Impresii – manastirea Varatec

Ajunsa aici, in afara de frumuseatea locului si curtea imensa plina de flori ingrijite cu dragoste, am intalnit la magazinul bisericesc pe una dintre maici. Aceasta, parca mi-a citit gandurile. A inceput sa-mi povestesca despre acest loc magic plin de Har Dumnezeiesc. Am plecat de aici incarcata cu un teanc de carticele, harti , brosuri despre istoria acestui loc. Las mai jos cateva informatii :

Cele peste 400 de maici pastorite cu har de Maica Stareta, Stavrofora Iosefina Giosanu, sarbatoresc hramul cel mare al Manastirii, „Adormirea Maicii Domnului”, urmat imediat de sarbatorirea Sfantului Cuvios Iosif de la Varatec, ctitor si cel dintai duhovnic al asezarii calugaresti.

Istorie

Biserica principala „ Adormirea Maicii Domnului”,construita intre anii 1808-1812 din piatra de rau si caramida, cu ziduri groase de 1 m , denumita si „Biserica Mare”. Este un edificiu eclectic. Cu elemente ale vechiului stil medieval moldovenesc (sec XIV – XVI) si elemente de arhitectura straina care au patruns in Moldova la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XlX-lea. Fatadele sunt simple si netede, doar un brau de firide oarbe inconjoara biserica pe sub stresini. Cele doua turle sunt rotunde – desi baza lor e octogonala.

In 1844 a fost construita cea de-a doua Biserica cu hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”. Biserica are arhitectura in stil baroc, cu trei turle, clopotnita din lemn şi pridvor din piatra. La umbra zidurilor de piatra ale bisericii, ca o marturie care aminteste de cimitirul de alta data, se afla mormantul poetei Veronica Micle.

A treia Biserica „Schimbarea la Fata”, a fost construita in 1847, ctitorie a Monahiei Eufrosina Lazu, fondator si ctitor a Bisericii Sf. Ioan Botezatorul, alaturi de domnitorul Mihail Sturza si sotia sa Smaranda. Stilul este baroc iar pictura este realizata de renumitul artist roman Ieremia Profeta. Tot aici se afla si cimitirul manastirii.

La mica distanta, in intampinarea gratioasei cladiri a bisericii, se afla statuia de bronz creata de Ion Jalea in cinstea domnitei Safta Brancoveanu, intrata in monahism la Varatec cu numele de Elisabeta.

Daca ajungeti in zona, sa nu ocoliti aceasta manastire, energia ei o sa fie o binecuvantare pentru voi.

Va pup cu drag,

Symone

Vezi si...

Nu sunt comentarii

    Lasa un comentariu