Manastirea Neamt

Manastirea Neamt

Ramanem in categoria locurilor cu incarcatura divina. Azi vorbim despre Manastirea Neamt. Un loc de poveste situata in comuna Vanatori-Neamt, judetul Neamt. Este cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova.

Acest loc minunat m-a incantat foarte mult, atat prin frumusetea lui, dar mai ales pentru energia simtita acolo. O energie blanda si linistitoare. Curioasa din fire m-am hoatarat sa aflu mai multe despre acest loc.

Manastirea Neamt

Manastirea Neamt – istorie

Potrivit documentelor, Manastirea Neamt a luat nastere in secolul al XIV-lea, ca organizatie calugareasca ortodoxa. Primul domnitor moldovean care a daruit Manastirii Neamt sate si mosii a fost Petru Musat.

Acesta a zidit Cetatea Neamt, a integrat-o definitiv in sistemul de aparare al tarii si potrivit unei traditii puternice, tot el ar fi cladit la Manastirea Neamt, pe locul vechiului schit de lemn, o biserica de piatra, care a fost inconjurata de urmasii sai in scaunul Moldovei, cu chilii calugaresti, diferite cladiri, turnuri si ziduri de aparare.

Pe latura de vest a patrulaterului- incinta, la mijloc, strajuieste  turnul clopotnita, strabatut la baza de gangul boltit al intrarii. Partea inferioara a turnului clopotnita este zidita, probabil, pe vremea Domnitorului Alexandru cel Bun (1400-1432), iar cele doua parti superioare, mai tarziu. Marele Voievod Stefan, de numele caruia sunt legate atat de multe biserici si manastiri, atat de mari infaptuiri, nu putea trece cu vederea cea mai importanta manastire din Moldova. De aceea in ultimul deceniu al veacului al XV-lea, el a zidit locasul care prin planul si liniile sale maiestrit proportionate, ca si prin bogata si variata decoratie a fatadelor, uimeste pe cel ce se gaseste in fata lui. Arhitectura decorativa exterioara adauga monumentului o maretie impunatoare.

Documente neindoielnice atesta ca la Manastirea Neamt s-au prelucrat metale pretioase faurindu-se obiecte de cult. Tot aici s-au format pictori, sculptori in lemn si sculptori in piatra. Unii dintre cei care au trait in timpul constructiei acestui asezamant calugaresc, au scris in istoria culturii bisericesti, talmacind scrieri teologice de mare valoare, infiripand cronici asupra unor anumite epoci sau infiintand anumite scoli.

Ce comori ascunde Manastirea Neamt?

Intre obiectele cu valoare istorica si artistica din colectia manastirii, cele mai importante sunt:  Icoana Maicii Domnului, primita in dar de Domnitorul Alexandru cel Bun de la imparatul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul;  Catapeteasma care pe vremuri a apartinut paraclisului din Cetatea Neamt; Icoane din veacurile XVII-XVIII si alte cateva icoane executate de N. Grigorescu; Un vas pentru aghiazma din 1775 si Presa tipografica din veacul al XVIII-lea.  Calugarii din Manastirea Neamt pastreaza cu grija si pretuire biserica lui Stefan cel Mare, impunatoare prin maretia si frumusetea ei, precum si obiectele de cult de mare valoare istorica si artistica. Oricine trece pe aici, va lua cu el multumire, liniste si bucurie. Pentru ca, acolo unde Dumnezeu si oamenii si-au dat mana, faurind aceasta minunata constructie, ochiul admira, cugetul asculta, iar sufletul se linisteste.

Dragii mei , aceste locuri divine, merita vazute si povestite!

Romania mea frumoasa, poate fi si a ta!

Comentarii

Spune-mi părerea ta!

2 Comments:
13 august 2020

Absolut superb!

14 august 2020

Da! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *