0
Romania mea frumoasa

Salina Targu Ocna din mina Trotus

Fara doar si poate, merita sa vizitati Salina Targu Ocna. Nu va ganditi de doua ori.

Mina Trotus, situata in inima Moldovei, in perimetrul orasului Targu Ocna din județul Bacau, are ca principal domeniu de activitate extractia, prepararea si comercializarea sari, iar in paralel servicii de turism – salina targu ocna

Istoria minei de sare ne spune ca cea mai veche marturie scrisa dateaza din anul 1380 si este constituita de un hrisov domnesc din care rezulta plata a unei cantitați de 2000 ocale de sare. Exploatarea sarii in zona s-a realizat in ocne sub forma de clopot pana in a 2-a jumatate a secolului al XIX-lea.

Exploatarea sarii in regiunea Trotusului si Tg.Ocna se facea de catre localnici care isi scoteau sarea necesara propriului consum, surplusul comercializandu-l. Ulterior au aparut muncitorii liberi, minerii veniti de dincolo de Carpati si ocnasii, criminalii condamnati la munca pentru delicte grave. Pentru acestia, domnitorul Grigore Ghica ordona construirea unei inchisori trainice in apropierea minei.  Edificiul, terminat in 1855, spectaculos ca aspect, a impresionat prin trainicie si dotari si a fost denumit „Castelul ocnasilor”.

Astazi  in subteran la 240 m adancime, gasim un  magazin cu produse din sare intr-o gama foarte variata. Dar si noua baza de agreement care ofera conditii optime de tratarea afectiunilor respiratorii, relaxare, activitati sportive si culturale. Astfel,  la data de 18 decembrie 2013, a fost inaugurata sala de spectacole “Florin Piersic”, avand o capacitate de 200 locuri. Este un loc ideal pentru organizarea de evenimente, spectacole si conferinte, cu o acustica perfecta.

Aflandu-ma prin judetul Bacau, mi-am dorit foarte mult sa vizitez salina Targu Ocna, sa respir sanatate direct de la sursa.

Acolo, in adancul pamantului pasii m-au dus catre o minunatie subterana care m-a fascinat. Demna de a fi povestita aici si acum. O adevarata catedrala inchinata Sfintei Mari Mucenite Varvara, protectoarea minerilor.

Prima biserica ortodoxa subterana din Europa, cu hramul Sf. M. Mc. Varvara, a fost realizata in anul 1992 la initiativa salariatilor. In fata altarului se afla catapeteasma constituita din 24 de icoane. Icoane ce dateaza de la inceputul secolului al XX-lea (1924). De o parte si de alta a altarului vegheaza icoanele Sf. M. Mc. Varvara si Sf. Cuv. Parascheva – ocrotitoarea Moldovei.

Daca in primii ani se faceau slujbe doar de hram sau la sarbatorile mari, din anul 2016 s-a numit un preot care a asezat toate randuielile bisericesti. Astfel ca atat credinciosii din zona cat si turistii se pot bucura de slujbele savarsite in ea, de Taina Sfantului Maslu sau de Sfanta Liturghie.

La implinirea a 25 de ani de existenta, locasul a primit un dar de mare pret din partea Inaltpreasfintitului Parinte Agafangel, Mitropolit de Odessa. O particica din moastele Sfintei Varvara.

O alta minune subterana este lacul cu apa sarata si cascada, care completeaza peisajul fascinant.

Cu amintirile de la Salina Targu Ocna in minte, spun mereu si voi repta la nesfarsit:

Romania mea este frumoasa, Romania mea chiar merita povestita din suflet, pentru suflete frumoase.

Mai multe articole despre Romania Frumoasa, aici

Pana data viitoare,

Numai bine!

Symone

Vezi si...

2 Comentarii

 • Raspunde
  Miki
  19 iulie 2020 at 11:20

  Superbe imagini, iar articolul foarte bine documentat. Felicitari!

  • Raspunde
   simonan
   14 august 2020 at 9:00

   Multumesc

Lasa un comentariu